עסק משפחתי הוא כל עסק שבו עובדים יחדיו שני בני משפחה לפחות, כאשר במסגרת זו נכללים גם עסקים שעברו מאב לילדיו במסגרת העברה בין דורית. עסק משפחתי או שותפות משפחתית לרוב כוללים מאפיינים ייחודיים שמבדלים אותם מעסקים אחרים שבהם אין קשר משפחתי בין השותפים. בעסק משפחתי לרוב קיימים יחסי אמון וקרבה מיוחדים הנובעים מהקשר המשפחתי של השותפים בעסק.
ברוב המקרים, הפעלת שותפות עסקית משפחתית מסתמכת על יחסי אמון אלו שמעניקים לשותפים אפשרות להשקיע את משאבי המשפחה בעסק שמהווה מקור הכנסה עבור בני המשפחה.
האמור בכתבה מתייחס לסכסוכים בעסק משפחתי אך נכון לכל סכסוך עסקי באשר הוא.
מהם מאפייניה של שותפות עסקית במשפחה?
מאפיין מרכזי ובולט בעסק משפחתי הוא ציפיות גבוהות לשיתוף פעולה מצד כל בני המשפחה שמעורבים בהפעלת העסק. במקרים רבים סכסוכים וחילוקי דעות מקצועיים בעסקים משפחתיים עלולים לזלוג ולפגוע גם בקשרים בין אישיים ברמה המשפחתית.
לנוכח יחסי אמון בין שותפים בעסק משפחתי, במקרים רבים אין הסדרה משפטית של היחסים העסקיים בשותפות העסקית בצורה מפורשת וברורה. זאת מכיוון שבעסקים כאלו קיימת ציפייה של הצדדים שיחסי האמון המשפחתיים יחולו גם במישור היחסים העסקי, ולכן ניתן יהיה להסתמך עליהם לצורך הגעה להסכמות כאשר מתגלעים בין השותפים סכסוכים וחילוקי דעות מקצועיים ביחס לניהול העסק ותפעולו.
מאחר שבעסק משפחתי השותפים הם בני משפחה, סכסוך משפחתי עלול להתבטא בעסק ולהיפך, סכסוך עסקי עלול לפגוע ביחסים של בני המשפחה במישור האישי – משפחתי. לא אחת סכסוך בעסק המשפחתי עלול לגרום לקרע ממשי במשפחה, אשר חורג מגבולות הפעילות העסקית.
יובהר כי עסקים משפחתיים כוללים גם עסקים רבים שעוברים בהעברה בין דורית בין בני משפחה, כאשר לרוב מדובר בעסקים מצליחים ששרדו בשוק התחרותי במשך שנים רבות. בחלק מהמקרים רק חלק מבני המשפחה עובדים בעסק המשפחתי כמו לדוגמה בעסק שבו האב עובד עם שניים מבניו בעוד שתי בנותיו אינן עובדות בעסק המשפחתי מאחר שבחרו להתפתח מקצועית באופן עצמאי.
במקרים רבים סכסוכים בעסק המשפחתי מערבים גם מטענים רגשיים משפחתיים שאינם קשורים ישירות לפעילות העסקית, אשר בכוחם להעצים את הסכסוך, לפגוע בעסק המשפחתי ולהקשות על הצדדים בגיבוש פתרונות מוסכמים במישור העסקי.
הסכם מפורט וברור יימנע סכסוכים עתידיים בקרב בני משפחה
כדי לחסוך כסף, זמן ועוגמת נפש מומלץ לשותפים בעסק משפחתי להגדיר בהסכם באופן מפורש, ברור ובהיר את חלוקת הסמכויות בשותפות, לקבוע מי יהיה הגורם המוסמך לקבל החלטות בעסק ולהכריע במחלוקות שעלולות להופיע במהלך הפעילות העסקית השוטפת. עמימות בהגדרת התפקידים של השותפים עלולה להוביל לסכסוכים שיקשו על ניהולו השוטף של העסק, יפגעו במוניטין שלו ולעיתים אף ישתקו את פעילותו.
נוסף על כך, חשוב לשקף את ההשקעות הכספיות בשותפות העסקית. לעיתים השקעות אלו נרשמות כהלוואת בעלים ולרישום זה יש השלכות ביחס לזכותו של השותף לקבל את החזר הלוואת הבעלים לפני ביצוע חלוקת רווחים בין השותפים.
עריכת הסכם שותפים מפורט וברור שמעגן שלל סוגיות יסודיות, תוך קביעת הפרדה ברורה בין היחסים המשפחתיים לבין הגדרות התפקידים בעסק, עשויה לסייע רבות ביישוב סכסוכים בתוך העסק ובשמירה על מרקם יחסים משפחתי תקין.
גם בהעברת עסק בין דורית יש חשיבות רבה להקפדה על ביצוע הסדרה משפטית מקיפה באמצעות עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה. עורך הדין יסייע לבעל העסק לערוך תוכנית מפורטת שתכלול את שלבי ההעברה הבין דורית ואת לוחות הזמנים הרלבנטיים. נוסף על כך, עורך הדין ימפה את צרכי החברה, השקעותיה ונכסיה תוך שקלול של צרכי המשפחה ויכולותיה. היערכות משפטית מתאימה תקדם ביצוע העברה בין דורית באופן שיגן על העסק המשפחתי ועל בני המשפחה מפני הסיכונים הנלווים להעברת העסק.
הסדרת מנגנוני היפרדות אפשריים בין השותפים
כדי להימנע מפגיעה בפעילות העסק ובהכנסותיו, צדדים לשותפות עסקית רשאים להסכים מראש על מנגנוני היפרדות אפשריים במקרה שיקלעו לסכסוכים ולחילוקי דעות שלא יאפשרו להם להמשיך ולנהל במשותף את העסק. אחד ממנגנוני ההיפרדות המוכרים מאפשר לשותף אחד לרכוש את החלק של שותף אחר בעסק באמצעות הליך של BMBY BUY ME BUY YOU)) ו/או לחייב שותף אחד למכור את חלקו לשותף אחר לפני שהוא מציע אותו למכירה לגורמים חיצוניים.
האם קיימות חלופות יעילות לניהול הליך משפטי בבית המשפט?
הניסיון מלמד שבמקרים רבים פניה לבית המשפט בסוגיות הנוגעות לסכסוכים בעסקים משפחתיים עלולה לגרום להחמרת הסכסוך ובכך להוביל לתוצאה הפוכה מהמבוקש. לפיכך, כדי להפחית את עצימות הסכסוך והיקפו ההמלצה לשותפים עסקיים שהם גם בני משפחה היא להשתתף בהליך יישוב סכסוכים חלופי. השתתפות בהליכי בוררות או גישור עשויה לשרת את מטרות השותפים באופן יעיל ולנטרל חלק גדול מהחסרונות הנלווים לניהול התדיינות בבית המשפט.
בני משפחה שהם צדדים לסכסוך עסקי אשר בחרו להשתתף בהליך גישור יוכלו להיעזר במגשר שיסייע להם לנהל דו שיח פתוח ומאפשר שתכליתו לתת מענה לצרכים ולאינטרסים שלהם באמצעות הגעה לפתרונות יצירתיים.
הליך גישור כולל יתרונות רבים בהשוואה להליך משפטי סטנדרטי. מעבר לחיסכון משמעותי של זמן, כסף ועוגמת נפש לצדדים, אחד היתרונות המרכזיים של הליך גישור בהשוואה לניהול הליך משפטי בין כותלי בית המשפט הוא שבהליך גישור מעורבותם הגבוהה של הצדדים בגיבוש הסכמות ובתכנון ההסדרים לרוב מגבירה את מחויבותם להסכמות ומפחיתה את הסיכוי להפרות בהמשך.
אפשרות חלופית נוספת לניהול הליך משפטי סטנדרטי היא השתתפות בהליך בוררות, שבמסגרתו הצדדים לסכסוך מאפשרים לבורר מוסכם להכריע ביעילות ובמהירות במחלוקת ביניהם ובכך יכולים לשמור על המשך פעילות תקינה של העסק, תוך מזעור הפגיעה בהכנסות ובמוניטין העסקי.
הליך גישור מתאים ליחסים מתמשכים בין בני משפחה
הליך גישור מאפשר לצדדים לנהל דו שיח פתוח בתיווך של מגשר מקצועי ומיומן. בתוך כך, ההליך מעניק לצדדים אפשרות לשתף פעולה כדי לגבש פתרונות מוסכמים לחילוקי הדעות ביניהם.
בעקבות מאפייניו וגמישותו, הליך גישור מתאים מאוד לסכסוך שהתגלע בקרב צדדים שמנהלים ביניהם יחסים שנמשכים גם לאחר קבלת הכרעה בסכסוך. על כן, הליך גישור נחשב לחלופה מומלצת לצורך יישוב סכסוכים עסקיים במשפחה.
אם נקלעתם לסכסוך עסקי, בקרב בני משפחה או בכלל, רצוי שתפנו בהקדם האפשרי לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה אשר הוסמך גם כמגשר וכבורר כדי שילווה אתכם, יעניק לכם יעוץ משפטי איכותי, יגן על זכויותיכם ויסייע לכם למזער את הפגיעה במשפחה ובעסק.
מייסד ובעלים של Hershkovich & co Law Firm, מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ-23 שנים.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לקבלת ייעוץ ללא התחייבות
מלאו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים
לאפס את כל האפשרויותcached